Wat

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een denkmodel, een toolkit met vele interventie- en beslismethoden om in samenspraak met opdrachtgever, experts, belanghebbenden en gebruikers creatieve en realistische input te leveren in voorbereiding op een ontwerp of tijdens de ontwikkeling van een product of dienst.


Waarom

Waarom is Design Thinking effectief?

Vragen stellen en leren staat centraal in Design Thinking. Kernvragen zijn cruciaal bij het formuleren van een projectdoel. Wat is het hogere doel, de purpose? Wat kan het product of de dienst toevoegen, wat draagt het bij? Wat is het maatschappelijk, sociaal, ecologisch, economisch of holistisch doel? Hoe lokaliseren we ontbrekende informatie? Wie brengt de nodige expertise in? Voor wie is het product, de dienst, de app geschikt? Hoe betrekken we de eindgebruiker?

Wat. Waarom. Hoe. Wie. Waar.

Een ontwikkeltraject begint altijd met bevragen. Het stelt de status quo ter discussie. We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt, zoals Einstein al zei.


Hoe

Hoe organiseren we Design Thinking?

Ontwerpers en ontwikkelaars werken vanzelf langs een denkraam, een model, een checklist van informatie en gegevens die van belang zijn bij zowel grote als kleine projecten.

Het Double Diamond model geeft opdrachtgevers, makers, gebruikers en belanghebbenden inzage in dat denkraam, dat model en die checklist bij besluitvorming en keuzes en laat iedereen op dezelfde wijze, met dezelfde gegevens nadenken en onderzoeken voorafgaand aan het ontwerpen of ontwikkelen.

Wat is de uitdaging? Vanuit welke blik of aanname kijken we naar het vraagstuk? Welk onderzoek is beschikbaar? Welk eerste idee kan getoetst worden? Welke bijsturing is nodig?

Het model is geschikt voor een bedrijf, een businessmodel, een product, een dienst, een app. Dankzij de iteratie wordt de gebruiker opnieuw langs dezelfde stappen gevoerd met steeds toegenomen kennis en kunde waardoor het een lerend proces wordt. Idee├źn, prototypen en resultaten worden hierdoor zorgvuldig ontwikkelt, bijgestuurd en getest.


Wie

Mijn naam is Sandra van Vliet. Ik werk graag mee aan onderwerpen aangaande stedelijke ontwikkeling, mode, circulariteit, architectuur, onderwijs, media, cultuur en digitalisering.

Na mijn opleiding tot productontwerper (HKU) en in communicatie-, design- en brandmanager (InHolland, NIMA-PR) werkte ik voor het Nederlands Vormgevingsinstituut, DutchDFA, BNO, OPA, De Haagse Hogeschool en bij communicatie- en designbureaus Keja Donia Design en BIKKER Euro rscg voor opdrachtgevers als Unilever, C1000 en Vrumona. Met drie partners ontwikkelde ik mangosnoep in Mali. Ik was onderzoeksdocent Service design aan de Willem de Kooning, leidde voor Kennisland het stimuleringsfonds Digitale Pioniers en richtte voor Cultuurfabriek en Vestia het Haags Medialab op.

Voor wie? Design thinking is geschikt voor startups, scale ups, denktanks, onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen, MKB-ers en multinationals.


Waar

  • Bel of voor een kennismaking
Develops
Stationsplein 80
2011 LM Haarlem Google Maps

0626122967